Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravská Třebová a Sloup. Tradiční závody s naší účastí

23. 9. 2024

Na poslední letní den, tedy 21. září 2024, připadly dva tradiční závody, které si naši atleti nenechají ujít. Kdo se profiluje spíše jako běžec, tak ten vyrazil v sobotu do Sloupu na Běh Moravský krasem. Vícebojaři si dali dostaveníčko v Moravské Třebové. Z obou závodů putují na Dvorskou cenné kovy a v obou případech i v podobě zlaté medaile.

Sloupský závod je tradiční podnik a letos již 60. ročník přivítal nespočet závodníků všech věkových kategoriích. V našem případě nás v mladších žákyních reprezentovala Johana Pernicová a Amálie Matějková. Obě čekalo 800 metrů a tedy 4 okruhy místního atletického hřiště. Jak Johanka tak Amálka běžely velice taktický závod. Johanka na úvod v čele, ale po druhém kole se stáhla na druhou pozici. Amálka těsně za ní. Ve třetím kole se mezi první a druhým místem vytvořila malá mezera, kterou však holky při náběhu do posledního kola "docvakly". Více sil asi zůstalo Johance, která byla stále v kontaktu s čelem a v cílové rovince finišovala pro zlato. Amálka je měla na dohled a bezpečně si pohlídala 3. místo.

Další naše zástupkyně byla Daniela Kratochvílová, kterou ve starších přípravkách čekalo 600 metrů. Danielka rozhodně není vytrvalec, ale bojovala statečně. Držela se ve vedoucí skupince a před cílem byla schopna i zrychlit a dvě nebo tři děvčata předběhnout. Doběhla na krásném 5. místě, ale nutno podotknout, že byla nejlepší z děvčat ročníku 2014.

Její sestra Apolenka běžela na poloviční distanci. Přesně věděla, že jí čeká jeden a půl kola a síly si rozvrhla podle toho. Možná, ne zcela takticky, běžela ve vnějších drahách a zbytečně si přidávala metry, ale je to o sbírání zkušeností. V sobotu to znamenalo 8. místo. I Apolenka zápolila s o rok a více staršími děvčaty.

Další cenné zkušenosti posbírala i Ola Vrtílková, která si v kategorii atletických špuntů doběhla pro 1. místo a velkou perníkovou medaili. Ve stejné kategorii byl její bratr bezpečně poslední, ale s úsměvem na rtu.

 

V Moravské Třebové nás reprezentovala Vendula Kašparová a Sofie Vavříčková.  Vendula si svou dávku smůly vybrala na úvodních překážkách, kde podle sdělení maminky upadla, nicméně čas 10.86 s je stále kvalitní počin. Pak už nezaváhala a na dálce, míčku i sprintu na 60 metrů postupně přidávala bodíky do atletické kasičky. Před závěrečnou osmistovkou měla náskok 156 bodů a byla ve vedení. Její soupěřce se povedlo něco z tohoto náskoku umazat, ale Vendula si to již pohlídala. Započetla 2530 bodů a brala zlato.

Sofie Vavříčková byla zatím ušetřena překážek a tak to nebyly takové nervy. Velmi kvalitním výkonem v dálce a na 60 metrů posbírala cenné body, které znamenaly průběžné třetí místo. V míčku máme určité rezervy, ale dá se na tom zapracovat. Na finální vytrvalost (600 metrů) šla Sofie ze třetího místa a toto umístění si uhájila. Jelikož je ročník 2014 tak příští rok bude mít určitě ambice své umístění vylepšit. Ale letošní bronzová medaile, je parádní výsledek.

 

Ve Sloupu i v Moravské Třebové startovali pod hlavičkou AK Blansko Dvorská také Richard Kacetl, Simona Kacetlová (Sloup) a Patrik Buš (Moravská Třebová).

 

https://www.rajce.idnes.cz/akbd/album/beh-moravskym-krasem-21-9-2024

 

Trenéři AK Blansko Dvorská